Fons Moll Gimferrer - La Xeringa, el Casal del Metge
ESPAIS DE SOCIABILITAT PROFESSIONAL: LA XERINGA, EL CASAL DEL METGE I EL FONS MOLL GIMFERRER
La documentació d’aquest arxiu ofereix informació sobre dos àmbits en els quals va participar el metge
Josep Moll Gimferrer en les primeres dècades del segle XX. Del primer, la creació de la societat mèdica “la Xeringa”, la recerca de
Mercè Viger ha permès conèixer els detalls de la seva constitució i activitats per part d’uns joves estudiants de medicina de la Universitat de Barcelona, cap el 1897 i amb una vida activa constant fins el 1936. Els xeringaires foren molt més que una associació festiva de metges: defensors del professor Odón de Buen i de les idees evolucionistes en un context polític dominat a Catalunya per un hipercatolicisme; crítics amb l’ensenyament teòric i les pràctiques tradicionals universitàries; els seus membres van esdevenir una generació compromesa políticament. Les reunions anuals amb els certàmens literaris i les publicacions humorístiques mostren l’ús de la sàtira en la seva anàlisi crítica d’aquella societat. El fons del MHMC permet accedir a diferents publicacions, imatges i despeses d’aquesta societat.
El segon espai d’interès d’aquest fons històric és el del Casal del Metge, la casa dels metges creada el 1932 pel Sindicat de Metges de Catalunya. Moll Gimferrer va estar vinculat al Sindicat de Metges des de la seva constitució el 1920 fins a la seva dissolució en temps de la guerra civil. Moll Gimferrer ocupà diversos càrrecs al llarg d’aquest període, entre els quals la presidència (1928-33), sota la qual s’inaugurà el Casal del Metge, i la direcció del Butlletí del Sindicat de Metges, digitalitzat pel MHMC. La documentació aporta nous elements a la recerca publicada per JosepL. Martín Berbois, com ara aquells relacionats amb el projecte arquitectònic del Casal, els plànols per planta, l’encàrrec i negociació amb els arquitectes Enric Catà i Adolf Florensa, l’aposta pel noucentisme.