Caricatures de metges

DIBUIX SATÍRIC I HUMORÍSTIC I LA CULTURA MÈDICA- CARICATURES DE METGES

Només feia uns mesos que s’havia inaugurat el nou Hospital Clínic de Barcelona i que havia arrencat el primer curs a la nova Facultat de Medicina del carrer de Casanovas quan el claustre de professors va acordar passar a la història a partir de la representació, entre la fotografia i la caricatura, efectuada per un desconegut López el 1907. El dibuix mostra clarament una cultura mèdica en transició: les figures patrícies de determinats metges, la centralitat i empenta de la cirurgia, la presència relativa d’instruments mèdics corresponents a algunes noves especialitats mèdiques, la llanterna de projecció de plaques de vidre emprada a les aules, el simbolisme i la convivència dels nacionalismes polítics, etc. Es tracta d’un objecte d’unes dimensions considerables -més d’un metre d’ample i de mig metre d’alçada- i que potser hauria de trobar-se, com altres peces, instruments, orles i col·leccions, entre el patrimoni exhibit d’aquella facultat universitària, tot servint el seu propòsit comunicatiu original.Des de finals del segle XIX, la premsa, els cartells, les postals, les publicacions de productes farmacèutics i altres mitjans impresos es van fer ressò d’aquesta eina de comunicació, a mig camí entre la crítica i la informació, entre l’humor i l’art. No era pas una peculiaritat de la cultura mèdica catalana, doncs aquest tipus de representacions les trobem a nombroses revistes i altres suports de comunicació europeus des de mitjan segle XIX.


Hipodromo cómico, 1883


Des de metges il·lustradors a professionals d’aquesta pràctica, Letamendi, Neula, Mata, Passarell, Bagaría, Junceda, Sabatéç, KSA, Kiku, Galeno, Bon, Manuel del Arco, Eugen,o, Ros, i tants altres van deixar la seva signatura en dibuixos i caricatures. En alguns casos, com ara de la mà de Passarell o de Bon, és fàcil reconèixer el talent de l’artista per tal de reproduir alhora l’especialitat mèdica a partir de la qual es reconeixia el metge o detalls grotescos de la seva personalitat. L’afició al tema es va traduir en iniciatives, sufragades per diferents laboratoris farmacèutics, i transformades en autèntiques col·leccions. Algunes de les quals produïdes al llarg de les dècades centrals del segle XX. Fa uns anys vam dedicar un llibret i una exposició a aquest tema: Caricatures de Metges (MHMC-COMB, 2012).


Passarell, 1932Galeno, 1921


Bon, 1951


Manuel del Arco, ca 1960Eugen,o, 1949


Resulta significatiu en aquest sentit constatar la força i interès d’aquest tipus de representació en recordar el 1958 els primers vint-i-cinc anys de vida del Casal del Metge. Per a l’ocasió, s’organitzà a l’edifici de la via Laietana un complet programa d’activitats, que va incloure diverses exposicions al vestíbul d’aquella institució dedicades a retrats i escultures de metges, segells sanitari, ex-libris i caricatures de metges. El món d’una “classe mèdica” que es va anar esllanguint des de llavors.