Clínica Oftalmològica Arruga i el Fons Fotogràfic Arruga

ESPAIS DE CIÈNCIA DESAPAREGUTS: LA CLÍNICA OFTALMOLÒGICA ARRUGA I EL FONS FOTOGRÀFIC ARRUGA

És possible que cap persona de l’empresa de publicitat que actualment treballa al passatge Méndez Vigo, 3 de Barcelona tingui coneixement que aquell edifici va ser construït el 1934 per tal d’albergar la clínica oftalmològica del metge Hermenegildo Arruga. La clínica va entrar en funcionament l’any següent i sembla haver estat en funcionament fins al 1992, quan Alfredo Arruga, fill i també metge, va traslladar-la i va vendre l’edifici. No hi ha constància de cap placa o inscripció a l’edifici actual que indiqui la rellevància i significat d’aquell espai de ciència i pràctica mèdica.



La clínica va viure un període d’esplendor en el tractament de la retina en les dècades centrals del segle XX. Hi va incorporar la pràctica rutinària de la cirurgia ambulatòria. Però no va aconseguir l’èxit de la fórmula empresarial de la clínica Barraquer, que presenta una coincidència en les dates de construcció i arrencada. L’edifici de la clínica Arruga va ser objecte d’una publicació monogràfica dirigida als col·legues de professió el 1940, on el propietari explicava les raons tècniques dels diferents espais, les pràctiques, instruments i equips oftalmològics incorporats, el quefer dels diversos treballadors i treballadores.


'EL CONDE DE ARRUGA El famoso oftalmólogo en
un estudio y filmoteca particular de cinematografía', ca. 1960.

Les imatges –fotografies, il·lustracions, plànols i seccions– tenen un paper fonamental en el llibre de la Clínica. De fet, aquesta fou una característica de totes les publicacions del metge Arruga i, en especial, del seu tractat sobre Cirugía Ocular, publicat per Salvat el 1946 i traduït amb èxit a l’anglès i al francès. En aquella obra van destacar les il·lustracions del dibuixant Rafael Alemany, tot posant de manifest la fàbrica de coneixement oftalmològic col·laboratiu entre el metge i l’il·lustrador. En aquell context, el 1950 Arruga va rebre la Medalla Gonin –conegut com el Nobel de l’oftalmologia– i el títol de comte –atorgat pel govern franquista per mèrits científics en un context propagandístic decisiu.


Jules Gonin reconegut professor d'oftalmologia de Lausana (Suïssa). El retrat està dedicat al Dr. Arruga: 'Al meu amic i valent col·laborador'. La medalla considerada la màxima distinció oftalmològica mundial és la Medalla Gonin, la qual va rebre Arruga el 1950.


Els fons fotogràfic i d’il·lustracions del metge Arruga que aquí comentem també posa de manifest altres pràctiques característiques d’aquella època, com ara la col·lecció de fotografies d’altres col·legues de professió, amb dedicatòries i signatures manuscrites, així com també dels pacients il·lustres. La ubicació d’aquestes fotografies emmarcades i penjades a les parets de la clínica constituïen una forma evident de demostració de prestigi, de disposició d’un coneixement acreditat.


L’actriu Ingrid Bergman autògraf dedicat al Dr. Hermenegild Arruga
“To Dr. Arruga with great admiration especially for his good heart!” 1948.